Wat is Arganolie eigenlijk ?

Arganolie - ook gelieft bij geiten
Arganolie wordt veel goeds toegeschreven. Zelfs de geiten weten dat.

Arganolie wordt geperst uit de noten van de Argan boom.
Deze bomen vind je vooral in Marokko.

Omdat er maar weinig gebieden zijn waar de arganbomen groeien, is Arganolie schaars, terwijl de vraag naar Argan olie producten groot is.
Dit, gecombineerd met het moeilijke extractie proces en de korte houdbaarheidsdatum van 3-6 maanden, maakt Arganolie prijzig. Het is duurder dan olijfolie. Niet voor niets heeft het de bijnaam “Marokkaanse Goud”.

Bijna 50 kilo argannoten is nodig om een kleine halve liter Arganolie te produceren. Veel gaat tegenwoordig machinaal. Alleen door de aard van de noot,moet deze nog steeds met de hand worden gepeld.

De productie van Arganolie is vrouwenwerk. De traditionele kennis wordt van moeder tot dochter doorgegeven. Met simpele bewegingen wordt de schil van de noot met een steen gekraakt. Dan wordt deze fijngehakt. Druppels warm water worden aan de grove pasta toegevoegd om de olie er makkelijker uit te krijgen, en deze mix wordt in een kleine zelfgemaakte molen van 2 grote stenen, 1 balancerend op de ander, geperst. Bekijk onderstaande video voor een beter beeld.

De voordelen van Arganolie

Arganolie zit vol met voedingsstoffen. Het wordt vooral gebruikt voor de verzorging van huid en haar. Ook wordt het gebruikt in cosmetica producten. Lees hieronder meer over de voordelen van Argan olie.

  1. Voor de Huid.
    De unieke combinatie van antioxidanten en hydraterende eigenschappen van de olie houdt de huid elastisch terwijl het vochtverlies tegengaat. Het houdt dus de huid jong.De olie kan de huid zachter doen voorkomen. Het verzacht striae, wallen, brandwonden en rimpels als mede de schade aan de huid door roken,luchtvervuiling of fel zonlicht. Het kan helpen om talg te reguleren zodat de huid er niet vet uit. De huid zal minder geïrriteerd zijn omdat de olie ook de pH waarde beïnvloed.
  2. Voor het haar.
    Door enkele druppels arganolie in het haar te masseren, van punt tot wortel, ziet je haar er gezonder uit. Het voorkomt kroezen en gespleten punten.
    Het kan het haar glanzender maken en slappe lokken voorkomen doordat het de wortels hydrateert en het haar sterker maakt. Zo wordt je haar beter beheersbaar.
    Het risico dat je haar door outdoor activiteiten of styling beschadigt wordt ook verminderd. Denk aan hete krulijzers bijvoorbeeld.
    Arganolie bevat een hoge dosis van vetzuren die broos haar sterker maakt en de eiwit structuren verbetert zonder dat het kleverig of vet aanvoelt.
  3. Voor het lichaam
    Het hoge gehalte aan antioxidanten kan het immuumsysteem sterken tegen bepaalde ziekten zoals prostaat-, borst- of darmkanker. Het is bekend dat gebruik van arganolie broze nagels kan verbeteren, reuma pijnen en insuline resistentie kan verzachten. Bij mannen is gebleken dat het gebruik van Arganolie triglyceride niveau’s kan verbeteren en zo helpen bij het afweren van hart- en vaatziekten. LET OP: arganolie is GEEN medicijn. Het kan geen ziekten genezen. Het is een hulpmiddel om het lichaam te helpen zich beter te verweren.

Arganolie en Voeding

Arganolie is zeer rijk aan omega-6 vetzuren en linolzuur. Dit heeft een anti-inflammatoire, anti-aging, anti-oxidant en hydraterende effect op de huid.
Het bevat daarnaast ook omega-9 onverzadigde vetzuren en vitamine A wat resulteert in een hoge dosis antioxidanten.
De olie bevat ook 620mg of tocoferol, wat dezelfde eigenschappen heeft als Vitamine E. Dit is 2 keer dan wat de meer bekende olijfolie bevat. De tocoferol gehalte in Arganolie maakt het een krachtige antioxidant dat kan helpen bij het beschermen van zacht weefsel door het neutraliserende effect op vrije radicalen.

Arganolie dosering en culinair gebruik

Voor culinair gebruik van Arganolie zijn 1-2 eetlepels arganolie per dag genoeg. Zo maak je optimaal gebruik van de therapeutische en preventieve werking.
Arganolie is NIET geschikt om mee te bakken. Door de verhitting verliest het juist haar gezondheidswerking. Voeg het daarom alleen toe aan gekookt voedsel of gebruik het als onderdeel van een dressing.